~Toughbooktalk~ Rob - 630-300-8877

The largest Toughbook discussion site on the net!
It is currently Thu Jun 21, 2018 7:30 pm

All times are UTC-06:00




Post new topic  Reply to topic  [ 10 posts ] 
Author Message
PostPosted: Mon Jun 16, 2014 7:30 am 
Offline

Joined: Thu May 29, 2014 10:08 pm
Posts: 6
Hello all

and greetings from Sunny Oxfordshire.

I am a complete novice but i like using Linux and was recommended to put Mint on my second toughbook.

The sound worked fine on it when it had Windows 'Piss'ta on it, but now with mint 16 the speaker doesn't output?!!?

The headphone jack on the rear works fine, and the feeds through that funny audio program (pulse audio?) are not muted.

other wise it works fine.

anyone got any ideas???/

thanks in advance :help: :damnit:


Top
   
PostPosted: Mon Jun 16, 2014 6:28 pm 
Offline
User avatar

Joined: Thu Oct 14, 2010 1:13 pm
Posts: 2206
Location: TDR-HQ California
Time for some terminal talk.

sudo apt-get update #always do this after a fresh install.....words after # are notes and not read by the terminal. https://www.google.com/url?sa=t&rct=j&q ... 1936,d.cGU

sudo alsa force-reload # I have not tried this. See this: https://www.google.com/url?sa=t&rct=j&q ... 1936,d.cGU

_________________
Fair for you/ Fair for me.
I chose to NOT be organized.

-------------------------------------------------------------------[/color]
http://toughbooktalk.com/
http://forum.notebookreview.com/panasonic/


Top
   
PostPosted: Mon Jun 16, 2014 11:40 pm 
Offline

Joined: Thu May 29, 2014 10:08 pm
Posts: 6
coolio.
will give this a go tonight as i've just got to work and the 19 is at home.


Top
   
PostPosted: Tue Jun 17, 2014 12:27 am 
Offline
User avatar

Joined: Thu Oct 14, 2010 1:13 pm
Posts: 2206
Location: TDR-HQ California
I don't like to put stuff out there without testing it. https://www.google.com/url?sa=t&rct=j&q ... 1936,d.cGU
This killed sound. I added the intel line as directed and it came back. Be aware I have been testing this lappy with several headsets (cf-52) so things were pretty clabbered up.
Read it all before testing. :)

_________________
Fair for you/ Fair for me.
I chose to NOT be organized.

-------------------------------------------------------------------[/color]
http://toughbooktalk.com/
http://forum.notebookreview.com/panasonic/


Top
   
PostPosted: Tue Jun 17, 2014 3:57 am 
Offline

Joined: Thu May 29, 2014 10:08 pm
Posts: 6
:pbjt: cant wait to get home now and give it a whirl!


Top
   
PostPosted: Wed Jun 18, 2014 1:01 pm 
Offline

Joined: Thu May 29, 2014 10:08 pm
Posts: 6
tryed them all,no luck!
sound still comes from speaker jack, but no speaker.
i installed beep, and nout happens at speaker.

im stumped now, is there a programme to test the voltage going to the speaker?
i know its unlikely but it could be the hardwear.
any other ideas? :damnit:


Top
   
PostPosted: Wed Jun 18, 2014 2:21 pm 
Offline
User avatar

Joined: Thu Oct 14, 2010 1:13 pm
Posts: 2206
Location: TDR-HQ California
Is the speaker plugged in? So that's how you spell nout.

Checking cables and such would be a good idea, with the right screwdrivers.

My check was to plug the speaker into another like unit.

This sounds (rofl) like the sound was muted in Vista when you did the install......ummm I've seen a Linux post aboot sound being disabled by default in Mint....I'll dig for that.

Sound board? Hey Teo, are you reading this. :D

_________________
Fair for you/ Fair for me.
I chose to NOT be organized.

-------------------------------------------------------------------[/color]
http://toughbooktalk.com/
http://forum.notebookreview.com/panasonic/


Top
   
PostPosted: Tue Jun 24, 2014 3:16 am 
Offline

Joined: Thu May 29, 2014 10:08 pm
Posts: 6
Aye.....that is how you spell Nout. and isn't 'aboot' how Canadians say 'about'?
i think you may be correct. My Ball and Chain (wife) tends to put computers on mute when she uses them.
but cant say i remember it being muted.

ill break the screwdrivers out over the next few days and test the speaker output with a multimeter, just to rule that out the speaker being FUBAR.

but wouldn't it mute the headphone jack as well??

I was really hoping i had made a noob mistake and you lot could give me an attitude adjustment!!!

and to refer back to the top of my post:
Hood: Bonnet
Trunk: Boot
Sidewalk: Pavement
Freeway: Motorway
condo: flat
:rofl: :headbang:


Top
   
PostPosted: Tue Jun 24, 2014 4:06 am 
Offline

Joined: Wed Nov 16, 2011 8:01 pm
Posts: 491
Location: New England
Troubleshooting Sound in Linux can be found here:
http://www.troubleshooters.com/linux/so ... ooting.htm
Scroll down to this section "The Steve Litt Diagnostic Tools"
Note, I have tried as have others when there is no sound in speaker but yes with headphones see here:
viewtopic.php?f=39&t=1827
viewtopic.php?f=39&t=1909
Hope you can sort this out as it is very frustrating when it happens, and when you finally get it working, very rewarding!
Please report back, best regards, Cleve

_________________
CF-53 MX-16
CF-30 MK2 SSD LMDE2 Betsy, MK2 Navigatrix, Fundraiser for TbT
CF-52 GUN SSD LMDE2 Betsy(NICE) Thanks Sadlmkr
CF-M34 MicroWattR8 Thanks Sadlmkr
CF-33 MicroWattR8 Thanks Springfield
CF-29 MX-16 (https://mxlinux.org/)
CF-28 MK3 MX-14.3 & MicroWattR8


Top
   
PostPosted: Tue Jun 24, 2014 5:21 am 
Offline

Joined: Thu May 29, 2014 10:08 pm
Posts: 6
BOOM

im on it

Many thanks Cleve


Top
   
Display posts from previous:  Sort by  
Post new topic  Reply to topic  [ 10 posts ] 

All times are UTC-06:00


Who is online

Users browsing this forum: No registered users and 3 guests


You cannot post new topics in this forum
You cannot reply to topics in this forum
You cannot edit your posts in this forum
You cannot delete your posts in this forum
You cannot post attachments in this forum

Search for:
Jump to:  
Powered by phpBB® Forum Software © phpBB Limited